Trak Elektrik Pertama Di Dunia Telah Dihantar ke Sweden, Dan Ia Boleh Mengangkut 80 Tan

Digelarkan panggil sebagai “yang pertama di dunia,” pengeluar kenderaan komersial Scania AB telah menghantar trak kayu elektrik pertamanya kepada SCA – pemilik hutan persendirian terbesar di Eropah. Trak kayu semua elektrik itu mempunyai kapasiti besar 80 tan dan mewakili langkah seterusnya Sweden dalam menjadi masyarakat bebas bahan api fosil sepenuhnya.

Scania AB ialah pengeluar kenderaan komersial yang berpangkalan di Södertälje, Sweden dengan lebih 110 tahun pengalaman. Ia kini wujud sebagai anak syarikat Kumpulan Traton, yang merupakan anak syarikat Kumpulan Volkswagen.

Walaupun sejarahnya yang panjang, Scania baru mula memasuki ruang EV komersil, baru-baru ini membuat kemunculan trak elektrik jarak jauh serantaunya yang akan tersedia di Eropah sebagai trak tegar dan treler traktor. Model terbaharu Scania menyertai barisan trak, bas, rangkaian kuasa dan penyelesaian pengecasan yang semakin berkembang. Syarikat itu juga telah berkongsi pelan hala tuju kepada elektrifikasi menjelang 2030.

Baru-baru ini, Scania telah bekerjasama dengan syarikat industri hutan Sweden Svenska Cellulosa AB aka SCA, untuk membangunkan dan menggunakan pengangkutan sifar pelepasan ke laluan pengangkutan kayunya. Kini, trak kayu elektrik pertama telah dihantar di Sweden dan akan menghadapi ujian oleh SCA pada musim panas ini.

Trak kayu elektrik menyertai SCA untuk menguji pengangkutan masa hadapan

SCA berkongsi berita mengenai ketibaan trak kayu elektrik Scania dalam kenyataan akhbar baru-baru ini, menggariskan apa yang syarikat itu merancang untuk lakukan dengannya ketika ia bersedia untuk pengangkutan masa depan sifar pelepasan di seluruh 2.6 juta hektar hutannya di Utara Sweden.

Menurut SCA, ia sudah 96% bebas fosil, dan membangunkan trak kayu elektrik tugas berat dengan Scania untuk mengeluarkan pelepasan karbon daripada pengangkutan tugas berat segmen pengangkutan yang paling sukar. Ketua E-mobiliti Scania Fredrik Allard bercakap kepada penghantaran trak pertama:

The 80-ton battery-powered timber truck shows that even really heavy transport can be electrified. The partnership with SCA, is an early show of what is possible, is a clear signal that it is possible to electrify even heavy transport. A change of pace is needed to make Sweden fossil-free in time and meet the goal of the Paris Agreement. An electric timber truck is a symbol of something pretty cool. Shipping of timber has been talked about as something that might never be possible to electrify. The development in recent years and what we are now presenting together with SCA shows how fast the development is taking place both in terms of vehicles and batteries.

Trak baharu itu boleh mengangkut jumlah berat sebanyak 64 tan di jalan awam dan 80 jari di jalan persendirian, dan dijangka mengangkut kayu di laluan antara terminal kayu SCA di Gimonäs dan kilang kertas di Obbola, di luar Umeå. Tetapi pertama sekali, trak kayu elektrik akan menjalani ujian oleh SCA sepanjang musim panas.

Menurut SCA, ujian musim panas akan dikaji secara berterusan oleh institut penyelidikan Skogforsk, yang akan mengumpul data yang relevan untuk membentuk perbandingan dengan pengangkutan kayu berkuasa diesel konvensional. Data akan merangkumi penggunaan tenaga, produktiviti dan kos yang setanding dengan kenderaan sedia ada untuk memetakan perkara yang diperlukan untuk memastikan pelaksanaan luas trak kayu elektrik di seluruh Sweden.

Selepas ujian, trak Scania dijangka menyertai operasi harian SCA. Berikut adalah beberapa berita tambahan yang disediakan oleh SCA:

  • Trak elektrik awal yang bergerak antara Gimonäs dan Obbola ini akan membantu SCA mengurangkan pelepasan karbonnya kira-kira 55,000 kg setahun
  • Trak itu akan selesai 6 pusingan/hari antara terminal kayu Gimonäs SCA- kilang kertas Obbola, Isnin-Jumaat 7:00 PG- 5:00 PTG- 30 km (~ 18.6 bt) perjalanan pergi balik
  • Anggaran 75 minit setiap perjalanan (termasuk memuatkan dan memunggah)
  • Trak itu akan dicas semula menggunakan pengecas ABB 180 kW di kilang kertas Obbola

Berikut ialah video daripada SCA dari Januari lalu yang menggariskan proses pembangunannya dengan Scania untuk menghidupkan trak kayu elektrik:

Komen @ Facebook

Related Posts