Singapura Mengesahkan Kes Tempatan Pertama Jangkitan Cacar Monyet (Monkeypox)

SINGAPURA: Kementerian Kesihatan (MOH) mengesahkan kes tempatan pertama jangkitan monkeypox di Singapura.

Pesakit adalah seorang lelaki warganegara Malaysia berumur 45 tahun yang menetap di Singapura. MOH berkata lelaki itu disahkan positif cacar monyet pada Rabu (6 Jul).

“Dia kini dimasukkan ke wad di Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NCID) dan keadaannya stabil,” kata MOH dalam satu kenyataan media pada hari Rabu.

Lelaki itu tidak dikaitkan dengan kes import yang diumumkan MOH pada 21 Jun, tambahnya.

Lelaki itu mula-mula mengalami lesi kulit bahagian bawah perut pada 30 Jun dan kemudiannya mengalami keletihan dan bengkak kelenjar getah bening pada 2 Julai.

Dia mengalami demam dan sakit tekak pada 4 Julai dan mendapatkan rawatan perubatan di mana ujian awal untuk keadaan perubatan lain yang mungkin dilakukan.

“Apabila ujian ini kembali negatif, dia kemudiannya dihantar ke NCID pada 6 Julai, di mana dia diasingkan untuk penilaian lanjut,” kata MOH.

Sehingga Rabu, tiga kenalan rapat – dua rakan serumah dan satu kenalan sosial – telah dikenal pasti.

Semua kenalan rapat akan dikuarantin selama 21 hari dari hubungan terakhir mereka dengan kes itu. Pengesanan kenalan lain sedang dijalankan, kata KKM.

Cacar Monyet adalah penyakit virus yang disebabkan oleh jangkitan virus monkeypox. Ia lazimnya penyakit yang membatasi diri di mana pesakit pulih dalam masa dua hingga empat minggu.

“Sebilangan kecil daripada mereka yang dijangkiti boleh jatuh sakit teruk atau mati. Mereka yang terdedah kepada komplikasi adalah kanak-kanak kecil, wanita hamil atau individu yang lemah imun,” kata kementerian itu.

Ia menambah bahawa risiko kepada orang awam kekal rendah kerana penularan memerlukan hubungan fizikal yang rapat atau berpanjangan.

MOH berkata ia akan terus memantau situasi monkeypox dengan teliti dan menentukur kesiapsiagaan serta langkah tindak balasnya mengikut keperluan.

“Orang ramai digalakkan untuk melaksanakan tanggungjawab peribadi dengan memantau kesihatan diri dan menjaga kebersihan, terutamanya semasa perjalanan,” tambahnya.

“Mereka juga harus mengelakkan hubungan rapat dengan individu lain yang diketahui atau disyaki menghidap jangkitan monkeypox.”

Komen @ Facebook

Related Posts