Musim Kemarau Sudah Bermula Di Malaysia Dan Wilayah Asia Selatan

2 Fenomena iklim iaitu fenomena iklim La Nina dan fasa negatif Dipole Lautan Hindi (IOD) dijangka membawa hujan lebat ke rantau Asia Selatan antara Julai dan Oktober 2022.

Bagaimanapun, Pusat Meteorologi Khas Asean (ASMC) menerusi kenyataan media rasminya mengisytiharkan, musim kemarau di rantau Asia Selatan yang dikaitkan dengan permulaan Monsun Barat Daya telah pun bermula dan dijangka berterusan sehingga Oktober 2022.

Wilayah Asia Selatan yang terjejas oleh kemarau ini termasuk Brunei, Indonesia, Malaysia, Singapura dan selatan Thailand.

Malah, ASMC juga menyatakan bahawa walaupun keadaan cuaca basah di kebanyakan bahagian Asia Selatan pada separuh pertama tahun ini melambatkan kemunculan bintik panas dan jerebu, risiko kebakaran dan jerebu disebabkan oleh cuaca kering dan panas yang berpanjangan untuk seterusnya. beberapa bulan masih berpotensi untuk berlaku. .

Pun begitu, berdasarkan ramalan ASMC, keseluruhan keadaan jerebu di rantau Asia Selatan tahun ini tidaklah seteruk kejadian jerebu yang berlaku pada 2015 dan 2019 sebelum ini.

Sumber: ASMC

Komen @ Facebook

Related Posts