Ibu bapa Saman TikTok, Mengatakan Kanak-kanak Mati Selepas Menonton ‘Blackout Challenge’

Saman itu, melibatkan kanak-kanak perempuan berumur 8 dan 9 tahun, mendakwa TikTok tahu atau sepatutnya tahu bahawa produknya “ketagih” dan mengarahkan kanak-kanak kepada kandungan berbahaya.

Ibu bapa kepada dua kanak-kanak perempuan yang mengatakan anak mereka meninggal dunia akibat “Blackout Challenge” di TikTok menyaman syarikat itu, mendakwa algoritmanya sengaja memberikan kandungan berbahaya kepada kanak-kanak yang membawa kepada kematian mereka.

Kanak-kanak perempuan itu berusia 8 dan 9 tahun ketika mereka meninggal dunia tahun lalu selepas melihat cabaran itu, yang menggalakkan pengguna mencekik diri mereka sendiri sehingga pengsan, menurut tuntutan mahkamah, yang difailkan pada Khamis di Mahkamah Tinggi di Los Angeles County.

Saman itu mendakwa TikTok tahu atau sepatutnya tahu bahawa produknya “ketagihan,” bahawa ia mengarahkan kanak-kanak kepada kandungan berbahaya dan bahawa ia gagal mengambil tindakan penting untuk menghentikan video tersebut atau memberi amaran kepada kanak-kanak dan ibu bapa tentangnya.

Aduan itu memetik khususnya halaman “For You” TikTok, yang menurut aduan itu menunjukkan aliran video yang dipilih oleh algoritma yang dibangunkan oleh TikTok yang berdasarkan demografi, “like” dan aktiviti terdahulu pengguna pada apl. Saman itu menuntut ganti rugi yang tidak ditentukan.

“TikTok perlu bertanggungjawab kerana mendorong kandungan maut kepada dua gadis muda ini,” kata Matthew P. Bergman, peguam pengasas Pusat Undang-undang Mangsa Media Sosial, sebuah firma guaman swasta yang diwujudkan pada November untuk memastikan syarikat media sosial bertanggungjawab kerana mencederakan kanak-kanak .

Seorang jurucakap TikTok berkata syarikat itu tidak akan mengulas tentang meneruskan litigasi. Tetapi jurucakap itu merujuk kepada kenyataan dari Disember, apabila majalah People melaporkan bahawa seorang ibu dari Pennsylvania berkata anak perempuannya yang berusia 10 tahun telah meninggal dunia ketika mencuba “Blackout Challenge”.

“‘Cabaran’ yang membimbangkan ini, yang dilihat orang ramai pelajari daripada sumber selain TikTok, sudah lama mendahului platform kami dan tidak pernah menjadi trend TikTok,” kata kenyataan itu, yang dikaitkan dengan laporan persekutuan tentang kematian akibat “permainan cekik” dari 1995 hingga 2007. “Kami tetap berwaspada dalam komitmen kami terhadap keselamatan pengguna dan akan segera mengalih keluar kandungan berkaitan jika ditemui. Rasa simpati yang mendalam kami ucapkan kepada keluarga atas kehilangan tragis mereka. ”

Tapak media sosial seperti TikTok mempromosikan kandungan berdasarkan keutamaan pengguna, kata Dr. Lois Lee, ahli American Academy of Pediatrics’ Council on Injury, Violence and Poison Prevention. Tanpa kawalan ibu bapa, kanak-kanak boleh didedahkan kepada pelbagai kandungan, termasuk video yang mungkin tidak mereka fahami, katanya.

Akademi mengesyorkan ibu bapa memantau penggunaan media sosial anak-anak mereka dan mengehadkan masa skrin seberapa banyak yang mungkin. Apabila kanak-kanak melihat banyak “like” pada video cabaran, Dr. Lee berkata, mereka mungkin fikir ia selamat atau menyeronokkan untuk mencuba, tanpa memahami akibatnya.

“Kanak-kanak sekolah rendah tidak mempunyai pengetahuan atau wawasan untuk menyedari bahawa ini adalah perkara berbahaya untuk dilakukan,” katanya.

Salah seorang gadis yang dinamakan dalam tuntutan mahkamah itu, Lalani Erika Walton, 8, dari Temple, Texas, digambarkan dalam saman itu sebagai seorang kanak-kanak yang manis dan periang yang suka berpakaian sebagai seorang puteri dan bermain dengan solek. Dia mahu menjadi penyanyi rap terkenal seperti Cardi B.

Dia mendapat telefon bimbit pertamanya pada hari lahirnya yang ke-8 pada 23 April 2021, dan dengan cepat menjadi “ketagih” TikTok, di mana dia menyiarkan video dirinya menyanyi dan menari dengan harapan untuk menjadi “terkenal TikTok,” kata saman itu.

Selepas Lalani cedera parah dalam kemalangan kereta di mana salah seorang abang tirinya meninggal dunia, dia pergi tinggal bersama ibu tirinya. Tanpa disedari oleh ibu atau ibu tirinya, algoritma TikTok “mengarahkan” Lalani pada Julai 2021 kepada “Blackout Challenge”, kata tuntutan mahkamah.

Lalani mengalami lebam di lehernya pada 13 Julai 2021, dan memberitahu keluarganya bahawa dia terjatuh dan terhantuk pada rangka katilnya, kata saman itu. Tidak lama selepas itu, dia menghabiskan sebahagian, jika tidak kebanyakan, perjalanan kereta selama 20 jam bersama ibu tirinya, duduk di tempat duduk belakang, menonton “Blackout Challenge”, kata saman itu.

Pada 15 Julai 2021, Lalani ditemui dengan tali di lehernya, kata saman itu.

Selepas kematiannya, polis mengambil telefon dan tablet Lalani, dan memberitahu ibu tirinya bahawa “Lalani tidak membunuh diri,” kata tuntutan mahkamah. Seorang pegawai polis menunjukkan video “Blackout Challenge” kepada ibu tiri dan berkata bahawa Lalani telah menonton video itu secara berulang dan telah mencuba sendiri cabaran itu, kata saman itu.

Komen @ Facebook

Related Posts