Harapan Bagi Harimau Malaya Yang Semakin Pupus

Harimau Malaya (Panthera tigris malayensis atau Panthera tigris jacksoni) atau dikenali sebagai Harimau Belang merujuk kepada subspesies harimau yang hanya terdapat di Semenanjung Malaysia.

Harimau itu disahkan sebagai subspesies berasingan daripada subspesies Harimau Indochina (Panthera tigris corbetti) melalui ujian genetik dan pada tahun 2004. Dianggarkan hanya terdapat 200 ekor harimau ini hidup di alam liar.

Penemuan terbaru empat ekor anak Harimau Malaya yang dirakam pada perangkap kamera awal tahun lalu memberi harapan baharu kepada usaha menyelamatkan spesies itu daripada kepupusan.

Menurut imej yang dikongsi oleh Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF), tiga anak harimau itu dilihat berjalan di hadapan bersama ibu mereka manakala seekor lagi di sebelah kanan.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif WWF-Malaysia Sophia Lim berkata penemuan itu merupakan perkembangan yang dialu-alukan terutama menjelang sambutan Hari Harimau Global bulan ini.

“Dengan populasi harimau kini berjumlah kurang daripada 150 orang di Semenanjung Malaysia, perkembangan terbaru ini memperbaharui harapan spesies yang terancam kritikal ini dapat diselamatkan daripada ambang kepupusan.

“Adalah lebih penting untuk kita meneruskan rondaan bagi melindungi kanak-kanak ini dan ibu mereka daripada ancaman pemburuan haram dan kehilangan habitat sedia ada,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Secara purata, harimau melahirkan dua hingga empat anak setiap dua tahun.

Sekiranya semua anak mati, harimau boleh hamil untuk anak seterusnya dalam tempoh lima bulan dengan mengambil kira ia telah mendapat pasangan yang sihat dan mempunyai keadaan yang sesuai untuk membiak.

Pengarah Perbadanan Taman Negeri Perak (PSPC) Shah Redza Hussein berkata kehadiran anak harimau itu menunjukkan bahawa dengan habitat yang sesuai dan ketersediaan makanan yang sesuai, haiwan itu boleh membiak.

Komen @ Facebook

Related Posts