Biden Salah Percaturan – Krisis Melanda Bila Pemecatan Lebih 30,000 Pekerja Penjagaan Kesihatan Yang Enggan Divaksin

Presiden Biden sedang mengerahkan doktor tentera dan pekerja penjagaan kesihatan untuk menyokong hospital di tengah-tengah lonjakan dalam kes varian omicron. Tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, beribu-ribu pekerja penjagaan kesihatan di seluruh negara telah ditamatkan perkhidmatan kerana enggan mematuhi mandat vaksin, menyebabkan penyedia penjagaan kesihatan menghadapi masalah kekurangan kakitangan.

“Kami menggerakkan tambahan 1,000 doktor tentera dan jururawat dan medik untuk membantu kakitangan hospital” kata Biden pada hari Isnin.

HOSPITAL BIMBANG KEKURANGAN KAKITANGAN

“FEMA sedang mengerahkan ratusan ambulans dan krew EMS untuk mengangkut pesakit. Kami telah pun mengerahkan pasukan tindak balas kecemasan di Colorado, Michigan, Minnesota, Vermont, New Hampshire dan New Mexico. Kami juga bersedia untuk menyediakan lebih banyak katil hospital. “

Di New York, Gabenor Kathy Hochul mengisytiharkan darurat ke atas varian omicron dan memanggil National Guard untuk membantu pihak hospital. Beliau menambah bahawa hospital di negeri ini dengan kapasiti lebih 90% boleh diarahkan untuk menghentikan prosedur elektif untuk memberi tumpuan kepada lonjakan itu. Biden berkata kemudahan ujian juga akan dibuka di sana.

Empat bulan lalu, bekas Gabenor New York, Andrew Cuomo yang mengumumkan mandat vaksin untuk pekerja penjagaan kesihatan, dan mereka yang tidak mematuhinya akan diberhentikan.

Lebih daripada 2,350 kakitangan hospital telah dipecat kerana tidak mematuhi mandat vaksin. National Guard New York mengerahkan 120 anggota ke 12 hospital dan fasiliti untuk membantu kekurangan kakitangan bulan ini.

Jururawat yang masih aktif di negeri ini telah terkesan berikutan kekurangan kakitangan selama berbulan-bulan.

“Kami kekurangan jururawat” Eric Smith, Pengarah Lapangan seluruh negeri untuk Persatuan Jururawat New York, memberitahu New York Daily News bulan lepas. “Kami mempunyai kekosongan dalam dua dan tiga digit di seluruh kawasan New York.”

Omicron telah dikesan di setiap negeri, dan setiap negeri terus memecahkan rekod untuk kes koronavirus harian akibat lonjakan itu. Kes COVID telah meningkat sebanyak 48% sepanjang minggu lalu di seluruh negara, dan purata kes harian mencapai 182,682, menurut Johns Hopkins. Kemasukan ke hospital untuk varian omicron, bagaimanapun, setakat ini adalah lebih rendah daripada varian lain, dengan hospital di seluruh negara menyaksikan peningkatan 2% dalam pesakit.

Massachusetts dan New Jersey adalah antara negeri yang mengalami lonjakan. Mandat vaksin di negeri tersebut juga menyebabkan ratusan pemecatan dan peletakan jawatan.

Di seluruh tiga sistem penjagaan kesihatan sahaja di Massachusetts, terdapat 506 pemecatan yang disahkan atas mandat vaksin. Jabatan Kesihatan Awam Massachusetts tidak segera memberikan Fox News data mengenai jumlah pemecatan dan peletakan jawatan atas mandat.

Negeri itu bergelut dengan kekurangan kakitangan bulan ini dan bergerak untuk mengurangkan beberapa perkhidmatan dan prosedur elektif yang tidak penting sebanyak 50%, dan Gabenor Republikan Charlie Baker mengaktifkan 500 anggota National Guard untuk membantu hospital.

Semasa di New Jersey, terdapat 238 pemecatan atau peletakan jawatan yang disahkan merentas dua sistem hospital kerana mandat vaksin. Fox News meminta Jabatan Kesihatan New Jersey untuk data tentang jumlah bilangan pekerja penjagaan kesihatan yang dipecat, tetapi seorang wakil berkata jabatan itu tidak mempunyai maklumat itu.

New Jersey belum mengaktifkan National Guard untuk membantu dengan lonjakan omicron, tetapi Gabenor Phil Murphy berkata “semuanya ada di atas meja” minggu lalu apabila ditanya tentang bagaimana negeri itu akan memerangi lonjakan itu.

Kekurangan kakitangan berlaku manakala kes selesema, yang sangat rendah tahun lepas semasa wabak itu, semakin meningkat, terutamanya di Washington, D.C., New Jersey, Kansas dan Indiana.

Hospital di negeri lain yang bergelut dengan kekurangan di tengah-tengah lonjakan telah menghentikan mandat vaksin sementara juga mengaktifkan National Guard.

Di Ohio bulan ini, hospital di seluruh negeri menekan butang “berhenti sebentar” pada mandat vaksin mereka kerana kekurangan kakitangan. Dan Gabenor Republikan Mike DeWine mengaktifkan 1,050 anggota National Guard Ohio untuk membantu hospital.

“Kami beroperasi 24 jam sehari, terutamanya dengan ICU yang beroperasi pada tahap maksima, ia benar-benar memberi kesan kepada kakitangan kami,” kata Pengarah Media dan Perhubungan Awam Persatuan Hospital Ohio John Palmer.

Sementara itu, Iowa membelanjakan lebih daripada $ 9 juta untuk mengupah jururawat luar negeri bagi menghadapi lonjakan kemasukan ke hospital. Negeri itu akan membayar jururawat melalui syarikat Kansas, yang dijangka bekerja lebih masa 20 jam pada $ 330 sejam.

White House tidak menjawab permintaan Fox News untuk mengulas mengenai pengaktifan pekerja penjagaan kesihatan tentera berikutan ribuan pekerja yang tidak divaksinasi dipecat.

“Yang Penting ialah: Kami ingin memberi jaminan kepada rakyat Amerika bahawa kami bersedia. Kami tahu apa yang diperlukan. Dan sebagai – seperti yang ditunjukkan oleh kumpulan gabenor dwipartisan ini, kami akan melaluinya dengan bekerjasama, “Biden berkata pada hari Isnin mengenai panggilannya dengan Persatuan Gabenor Kebangsaan.

Komen @ Facebook

Related Posts